In de pers Baardegem | Brasserie 't Stationneken

Brasserie 't stationneken

Open vanaf 11u30 || Dinsdag gesloten om 21u00
Woensdag en donderdag gesloten
Juli en augustus: donderdag gesloten, op feestdagen open

A- A A+

In de pers

Weekend zaterdag 2 en zondag 3 september 2006

ILSE DE ROECK: mijn Baardegem

tekst: David Van Waeyenberghe & foto's: Willy D'Hoe
Ilse De Roeck woont sinds enkele jaren in Baardegem, een deelgemeente van Aalst. De Radio 2-omroepster die onder meer Avondpost presenteert, groeide op in Londerzeel. Op haar negende verhuisde ze met haar ouders naar Moorsel."Mijn jeugd speelde zich voornamelijk af in Aalst",zegt ze. "Ik ging er naar school,had er mijn eerste liefje en werkte in een café op de Grote Markt. "Maar Baardegem is heel snel mijn echte thuis geworden. Als ik 's avonds naar huis rijd, valt de stress echt van mij af. "We spraken met Ilse af in Charlies, het vroegere Radio 2 Café. "Ik kom hier vaak. Uitbaatster Fabienne is een vriendin geworden", vertelt Ilse. "We gaan zelfs samen op reis."

JE LEUKSTE PLEKJE THUIS

"Mijn zetel is de gezelligste van de hele wereld.  En niet alleen ik vind dat, ook mijn vrienden gooien zich meteen in die 'knuffelzetel'. Ik geniet ervan om onder een warme fleece gezellig naar een goede film te kijken of een boek te lezen.  Ik ben een echte Aspe-fan.  Als ik lees, kan ik me helemaal van de buitenwereld afsluiten en hoeft er echt geen onverwacht bezoek langs te komen. Met een tas koffie en de kat op mijn schoot: mijn ideale manier om te onthaasten."

JE MOOISTE PLEKJE

"Als ik door het venster kijk, zie ik een prachtig landschap.  De Leirekensroute en de Faluintjes zijn heel dichtbij.  Wat de natuur betreft, is Baardegem uniek.  Het is zalig om na een werkdag in de drukke stad mijn thuisdorp binnen te rijden.  Wanneer ik in Moorsel en Baardegem kom, valt het leven stil.  Dan valt de stress helemaal weg.
Het is hier nog ongerept en zeer rustig.  Enkel het tjilpen van vogels en het geroep van een pauw kan je dan horen.  Ik koos niet bewust voor Baardegem maar al snel besefte ik dat het hier goed wonen is."

WAAR KAN JE VLUCHTEN?<

"Ik spring regelmatig eens in mijn joggingbroek.  Als ik dan door die prachtige natuur loop, dan schiet de hele dag door mijn hoofd.  En nadien, onder een lekkere douche, spoel ik alles van mij af.  In Gent,waar ik werk, is er vlakbij de radiostudio een klein park.  Het Bijlokepark is een prachtig stukje groen in de stad.  Met collega's ga ik er af en toe eens genieten van al dat moois."

WAT ERGERT JE?

"In mijn omgeving hoor ik vaak dat ik een heel optimistische persoon ben.  Dat klopt ook want ik wil me eigenlijk aan niets ergeren.  Maar toch zijn er dingen waar ik niet zo gek op ben.  Onder andere mensen die enkel 'zwart-wit' kunnen denken,ergeren mij wel eens.  Dan zeg ik vaak dat er ook nog zoiets als grijs bestaat.  En ook roddels en leugens jagen mij de muren op.  Maar ik ben iemand van emotionele uitersten.  Ik kan snel 'ontploffen' maar de storm gaat even snel weer liggen."

JE MOOISTE HERINNERING

"Dat is een zeer moeilijke vraag.  De dag dat ik bij VRT aan de slag ging, heeft indruk gemaakt.  Sinds die dag is mijn leven veranderd.  Voor Radio 2 werken, vind ik een voorrecht.  Het enthousiasme dat ik tijdens sommige uitzendingen ervaar,is werkelijk prachtig.  Zo een bijzonder moment vond trouwens onlangs plaats toen hevige overstromingen recent onze provincie teisterden.  Voor het eerst maakten we een extra nieuwsuitzending.  Dat meemaken,was iets heel speciaals voor mij.  Ook aan Aalst heb ik mooie herinneringen.  De Grote Markt staat in mijn geheugen gegrift  als de plaats waar een groot deel van mijn sociaal leven zich afspeelde.  Ik had er mijn eerste liefje,werkte er in een café en ging er naar school.  En op de terrasjes is het nog altijd leuk om een glas te gaan drinken."

JE SUPERWINKEL

"Zoals de meeste vrouwen,ga ik graag winkelen.  En dan is het niet in één bepaalde zaak.  In Aalst zijn er veel verschillende kledingzaken waar ik regelmatig binnen spring.  Maar bij Mannaert in Appels kennen ze me zo goed dat,wanneer ik er binnenkom,de uitbater zelf al een aantal suggesties doet.  Dat is mooi meegenomen natuurlijk."

JE ALLEDAAGSE WINKEL

"Omdat ik vaak laat werk,heb ik geen tijd om bij de bakker of slager in de buurt te gaan.  Mijn 'redding' is dan meestal een Delhaise of Colruyt dichtbij het werk. Ik lunch ook op het werk zodat ik eigenlijk niet zo veel voedingswaren nodig heb in huis."

JE FAVORIET CAFE

"Charlies,het vroegere Radio 2-café,is mijn favoriet.  Ik heb er verschillende live-uitzendingen gemaakt vanuit het café.  Fabienne,de uitbaatster, is intussen zelfs een vriendin en een reisgezel geworden.  Ik kom er minstens een paar keer per week omdat ik weet dat ik er altijd iemand tegenkom die ik ken.  Er zijn nog verschillende leuke cafés in Aalst maar ik heb te weinig tijd om die allemaal te bezoeken.  Charlies is een plek waar ik me nog altijd goed voel,ik heb er veel leuke herinneringen aan,van zowel uitzendingen als hilarische momenten met vrienden."

JE LIEVELINGSRESTAURANT

"Ik ben een echte Bourgondiër.  Gent is de gedroomde stad voor gezellige restaurantjes.  Ik probeer graag iets nieuws uit.  Maar in Baardegem vind ik toch mijn favoriete restaurant,'t Stationneken in de Spoorstraat.  Het is een café waar veel fietsers en wandelaars halt houden maar tegelijkertijd een restaurant  waar je de typische Belgische keuken kan proeven.  Je kan er ook originele gerechten uitproberen.  Het is het ideale restaurant wanneer er onverwacht bezoek langskomt en we snel samen iets willen eten.  Ik heb daar eigenlijk mijn buren leren kennen,zelfs echte vrienden.  Ja,'t Stationneken is een belangrijke plek voor mij."

JE BESTE VRIEND(IN)

"Vrienden zijn heel belangrijk in mijn leven.  Ik prijs me zeer gelukkig dat ik zo'n goede vrienden heb.  Ik hoef hen niet alle dagen te horen of te zien.  Ik weet dat ze er zijn  voor mij,en zij weten dat omgekeerd ook.  Vriendschap is voor mij bijvoorbeeld een vriendin bellen die je al maanden niet meer hebt gehoord,en meteen op dezelfde golflengte zitten."

EEN AVONDJE STAPPEN MET

"De ideale avond uit,ziet dat er voor mij als volgt uit: eerst een gezellig etentje en nadien napraten en blijven hangen aan een of andere toog.  Het gebeurt regelmatig dat ik er met vrienden een avond op uit trek.  Ik ga minstens één keer per week op restaurant.  Ik hou van de horeca en ben er zeker van dat de horeca ook van mij houdt.  Ik sta erom bekend steeds honger te hebben."

DE ULTIEME WENS<

"Het is een huizenhoog cliché maar gezond blijven,staat heel hoog op mijn lijstje.  Ik heb in mijn familie ervaren wat het is om ziek te zijn.  Voor de rest maakt een mens zijn geluk toch gewoon zelf.  Natuurlijk wil ik ook nog zo lang mogelijk radio maken en er de uitdaging van blijven inzien.  Want een uitdaging,dat is het na 14 jaar nog altijd."

HALTE VOOR FIETSERS

Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de persCafé 't Stationneken is een bekende stopplaats voor fietsers en wandelaars in Baardegem. Het interieur roept de oorspronkelijke functie van het gebouw direct op.

"In 1976 werden de sporen langs de Leirekensroute weggehaald", vertelt Christophe Ruyssinck. "Nog een tijdje heeft er een gezin in het station gewoond, daarna is het helemaal opgeknapt en heringericht als brasserie."

Bron: Het Nieuwsblad 19 maart 2006

 

 

 

LEKKERE MOSSELEN IN'T STATIONNEKEN

Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de pers

Weldra breekt het mosselseizoen aan.
Ook in brasserie 't Stationneken weten ze deze schelpdiertjes te smaken. De verschillende bereidingswijzen moet je geproefd hebben. 't Stationneken situeert zich in het oud stationsgebouw van Baardegem en werd omgebouwd met authentieke stationsattributen van weleer. Er is een aparte zaal ter beschikking met een capaciteit van 40 personen voor maaltijden, kleine familie-of vriendenreünies. 't Stationneken, Spoorstraat 1 in Baardegem. Op de foto van links naar rechts: zaakvoerder Mike Ruyssinck met familie Murielle en Christophe.

Bron: De Streekkrant

'T STATIONNEKEN

Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de pers

De uitzonderlijk rustige natuur is een onmiskenbare troef van brasserie 't Stationneken. Fietsen langs de oude spoorlijn Leireken en dan even pauzeren in het oude stationnetje van Baardegem. Mike Ruyssinck en zijn team bedienen je graag op jouw wenken.

In de uitgebreide menukaart vindt iedereen zijn gading. De côte à l'os is ronduit onweerstaanbaar. Waar anders krijg je een stuk vlees voorgeschoteld van wel 1,4 kg? Of verkies je eerder het vetarme struisvogelvlees? In 't Stationneken weten ze duidelijk wat lekker is. Maar ook vegetariërs komen met een voortreffelijk aanbod van grillades en pasta's ruim aan hun trekken.

Voor groepen zijn er speciale menu's voorzien, al kunnen ze uiteraard ook altijd à la carte bestellen. Voor zonnekloppers is 't Stationneken tijdens de zomermaanden eveneens 'the place to be'. Het ruime aanbod van pannenkoeken en de vele ijscoupes zijn een aanrader voor elke lekkerbek. 't Stationneken, Spoorstraat 1 in Baardegem.
Tel. 052 35 76 10. Juli en augustus enkel op donderdag gesloten.

Bron: De Streekkrant

HET OUDE STATIONSGEBOUW VAN BAARDEGEM VERDIENT EEN BETER LOT DAN DE HUIDIGE VERKROTTING.

Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de pers   Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de pers

AALST- De Leirekensroute maakt reeds jaren het onderwerp uit van discussies. Sinds 1985 werd de oude spoorbedding gedeeltelijk tot fietsroute omgevormd. Binnenkort wordt het laatste deel verhard.

De eerste fase van de Bergemeersenstraat tot de Moorselbaan werd in 1985 aangelegd. In het voorjaar van 1993 legde men het deel van de Moorselbaan tot de Stationstraat in Moorsel aan. De aanbesteding voor het laatste deel had op 5 oktober 1993 plaats.
Het station van Baardegem wordt verkocht; er zal geen museum voor de Faluintjes ondergebracht worden.

FIETSELING LANGS LEIREKENSROUTE

Maria, Marie-Claire en Roger Robijns: onder hun impuls werd Leirekensroute doorgetrokken tot Aalst.

Voor al wie van fietsen houdt en in onze regio (of zelfs een eind daarbuiten) woont, was zondag 11 september een grote dag. Want vorige zondag werd er inderdaad een fietseling georganiseerd van Aalst over Opwijk en Peisegem naar Steenhuffel, en terug. Een fietstocht die alleen maar de vroegere bedding van Leireken volgde, een bedding die volledig als fietsroute werd aangelegd. Want behoorden tot nu toe alleen Peisegem en Steenhuffel tot de gelukkigen, sinds enkele weken kan men in één ruk naar Aalst rijden. De volledige doortrekking van Leirekensroute is na zoveel jaren een feit, en dat moest dan ook gevierd worden. PS: Het was Theo Kelchtermans die het vak Opwijk-Aalst liet aanleggen.

Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de pers   Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de pers

DE FALUINTJESROUTE

Ruyssinck Michael - Baardegem -  In de pers

Enkele forse pedaalslagen verder zitten we plotsklaps op de Leirekensroute op weg naar Baardegem. Ooit een spoorweg, nu een druk bereden fiets-snelweg. Mede door de puike timing wordt de koffie precies op tijd geserveerd in het onvolprezen Stationneken van Baardegem, dé fietsvriendelijke afspanning op deze route. Goed om weten: sluitingdag in juli en augustus is woensdag, daarbuiten woensdag én donderdag. Je kunt er terecht voor een snelle of minder vlugge hap en je bent gegarandeerd zelden alleen op het aangename terras. En altijd met gelijk gestemde zielen.

Overzicht:

Afstand: 45 km
Verkortingen: kan je op de kaart van de folder zelf bepalen.
Reliëf: licht golvend.
Veligheid: meestal rustige wegen.
Bewegwijzering: in orde.
Start: station van Aalst.
Logistiek: het voormalige station van Baardegem is dé aanrader.
Blikvangers: veel mooie kerken onderweg, het natuurgebied Faluintjes en Aalst zelf.